Mondhygiëne en preventie

Voorkomen is beter dan genezen

Mondhygiëne / preventie

De mondhygiëniste en paro-preventieassistente van Mondzorglinie zijn beide gespecialiseerde professionals in mondgezondheid en spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een goede mondgezondheid en het voorkomen van tandheelkundige problemen.

De mondhygiëniste voert een breed scala aan taken uit, waaronder het uitvoeren van gebitsreinigingen, het uitvoeren van een uitgebreide mondonderzoek, het behandelen van tandvleesaandoeningen en het geven van advies over mondverzorging en voeding. 

De paro-preventieassistente werkt voornamelijk op het gebied van parodontale zorg (tandvlees en bot). Zij houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen en het geven van voorlichting en instructies over mondhygiëne.

Wanneer naar de mondhgyiëniste?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om minstens twee keer per jaar naar de mondhygiëniste te gaan voor een regelmatige controle en gebitsreiniging. Dit kan helpen om tandheelkundige problemen te voorkomen en de gezondheid van het gebit te behouden.

Naast deze regelmatige controles, zijn er ook andere situaties waarin het raadzaam kan zijn om een afspraak te maken met de mondhygiëniste, zoals:

 • Als je last hebt van tandvleesproblemen, zoals bloedend tandvlees, ontstekingen, of teruggetrokken tandvlees.
 • Als je merkt dat je tanden gevoelig zijn voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen en dranken.
 • Als je merkt dat je adem niet zo fris is als je zou willen, ook al poets je regelmatig.
 • Als je tandplak of tandsteen op je tanden of kiezen hebt zitten.
 • Als je merkt dat je tanden verkleurd zijn en je graag wilt dat ze weer witter worden.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier. 

Gebitsreiniging bij Mondzorglinie

Een gebitsreiniging, ook wel professionele gebitsreiniging genoemd, is een tandheelkundige behandeling die wordt uitgevoerd door een tandarts of mondhygiënist om tandplak, tandsteen en andere verontreinigingen van het gebit te verwijderen. Het is een belangrijke stap in het behouden van een gezonde mond en kan helpen bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen, gaatjes en andere tandheelkundige problemen.

De voordelen van een gebitsreiniging zijn onder andere:

 • Vermindering van tandplak en tandsteen: Hierdoor wordt de kans op tandbederf, tandvleesaandoeningen en slechte adem verminderd.

 • Verbetering van de mondgezondheid: Een gebitsreiniging kan helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen en bijdragen aan een gezonde mond.

 • Verwijdering van vlekken: Een gebitsreiniging kan helpen bij het verwijderen van vlekken op de tanden, waardoor de tanden er witter en gezonder uitzien.

 • Frisse adem: Door de verwijdering van tandplak en tandsteen wordt ook de oorzaak van slechte adem aangepakt.

Kortom, een gebitsreiniging kan bijdragen aan een gezonde en stralende glimlach en is een belangrijke stap in het behouden van een goede mondgezondheid.

Airflow master

Bij Mondzorglinie maken we gebruik van de Airflow master om tandplak, aanslag en oppervlakkige verkleuringen van de tanden te verwijderen.

Er zijn verschillende voordelen aan een mondhgiëne behandeling met de Airflow Master:

 1. Effectief verwijderen van verkleuringen: De Airflow Master verwijdert efficiënt en snel verkleuringen van koffie, thee, rode wijn en andere verontreinigingen van het tandoppervlak. Hierdoor krijg je een stralende, natuurlijke glimlach terug.

 2. Grondige reiniging: De Airflow Master reinigt het gebit grondig, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Het apparaat verwijdert tandplak, aanslag en bacteriën, waardoor de mondgezondheid verbetert.

 3. Veilige behandeling: Het poeder dat in de Airflow Master wordt gebruikt is veilig voor het tandglazuur en tandvlees, waardoor er geen beschadiging optreedt. Hierdoor is het ook geschikt voor mensen met gevoelige tanden en tandvlees.

 4. Comfortabele behandeling: De behandeling met de Airflow Master is pijnloos en comfortabel. Het apparaat werkt met een zachte straal en veroorzaakt geen trillingen, wat de behandeling aangenaam maakt.

 5. Snelle behandeling: Een behandeling met de Airflow Master duurt meestal niet langer dan een half uur, afhankelijk van de ernst van de aanslag en verkleuringen. Hierdoor is het een snelle en effectieve manier om je mondhygiëne te verbeteren.

Kortom, een mondhgiëne behandeling met de Airflow Master kan helpen bij het behouden van een gezonde en stralende glimlach, terwijl het ook de mondgezondheid verbetert en een comfortabele en snelle behandeling biedt.

Veel gestelde vragen mondhygiëne en preventie

Als je merkt dat je tandvlees ontstoken is, is het belangrijk om actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt nemen:

 1. Verbeter je mondhygiëne: Een van de belangrijkste oorzaken van ontstoken tandvlees is slechte mondhygiëne. Zorg ervoor dat je minstens twee keer per dag grondig poetst en flosst om de tandplak te verwijderen.

 2. Spoel je mond met zout water: Een zoutwateroplossing kan helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriën te bestrijden. Los een theelepel zout op in een glas warm water en spoel hiermee je mond.

 3. Gebruik mondwater: Er zijn mondspoelingen op de markt die helpen om ontstoken tandvlees te verzachten en te kalmeren. Vraag je tandarts om aanbevelingen.

 4. Vermijd tabak: Roken verergert tandvleesontsteking en vertraagt ​​het genezingsproces. Vermijd dus het gebruik van tabak.

 5. Bezoek je tandarts: Maak een afspraak met onze tandarts of mondhygiënist om de ernst van de ontsteking te bepalen en de juiste behandeling te krijgen.

In sommige gevallen kan een tandheelkundige behandeling nodig zijn om de ontsteking te verminderen. Dit kan onder meer het verwijderen van tandplak en tandsteen zijn, het voorschrijven van medicijnen of het uitvoeren van een diepe tandvleesreiniging. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen bij tandvleesontsteking om verdere schade te voorkomen en de gezondheid van je gebit te behouden. Neem snel contact op via ons contactformulier. 

Een behandeling voor kinderen tot 18 jaar worden gedekt door de basisverzekering. Dit geldt ook voor behandelingen door de mondhygiëniste, zoals controles, reinigingen en fluoridebehandelingen.

Het wordt aanbevolen om minstens twee keer per dag, gedurende twee minuten per keer, te poetsen voor een gezonde mond. Dit is belangrijk om tandplak te verwijderen en tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Daarnaast wordt aanbevolen om ook minstens één keer per dag te flossen om tandplak tussen de tanden te verwijderen en het risico op tandvleesaandoeningen te verminderen. Een tandenborstel kan namelijk niet goed tussen de tanden en onder de tandvleesrand komen, waar tandplak zich kan ophopen.

Naast regelmatig poetsen, flossen en tandheelkundige controles, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om een gezonde mond te behouden, zoals een gezond dieet met weinig suiker, regelmatig spoelen met mondwater en het vermijden van tabak.

Bent u tevreden of juist niet? Neem dan contact met ons op. 

Menu

Mondzorglinie | Website door Irmedia