Gebitsprothese

Voor een levenslange gezonde mond

Gebitsprothese / kunstgebit

Een kunstgebit is een vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Het is een uitneembare prothese die wordt gemaakt van kunststof en/of porselein en die rust op het tandvlees. Een kunstgebit kan bestaan uit een gedeeltelijk of volledig gebit, afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden en kiezen.

Een kunstgebit kan verschillende voordelen hebben, zoals het verbeteren van de spraak en het vermogen om voedsel te kauwen. Het kan ook het uiterlijk verbeteren door de gezichtscontouren te ondersteunen en het voorkomen van een ingevallen gezicht.

Vergoeding kunstgebit

De vergoeding voor een kunstgebit kan verschillen per zorgverzekeraar en per type behandeling. Over het algemeen worden kunstgebitten vergoed vanuit de basisverzekering, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moet de behandeling medisch noodzakelijk zijn en moeten de kosten binnen de maximale vergoeding vallen. Het is belangrijk om te weten dat u om de 5 jaar recht heeft op een volledig nieuwe gebitsprotheses. 

Bij een volledig kunstgebit worden de kosten doorgaans volledig vergoed vanuit de basisverzekering, minus het eigen risico. Bij een gedeeltelijk kunstgebit kan het zijn dat de vergoeding slechts gedeeltelijk is en dat u een eigen bijdrage moet betalen. Dit is afhankelijk van de situatie en de zorgverzekeraar.

Het is aan te raden om voorafgaand aan de behandeling contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te controleren welke vergoedingen van toepassing zijn in uw situatie. De medewerkers van Mondzorglinie kunnen u hierbij ook helpen en kunnen u adviseren over de beste opties voor uw specifieke situatie.

Wanneer een kunstgebit?

Een kunstgebit kan nodig zijn wanneer er meerdere tanden of kiezen ontbreken of wanneer de resterende tanden en kiezen te slecht zijn om te behouden. Hierdoor kan er moeite ontstaan met spreken, eten of lachen, wat de kwaliteit van leven kan verminderen.

Een kunstgebit kan ook worden gebruikt om een esthetisch probleem op te lossen, zoals het verbeteren van het uiterlijk van het gebit en het ondersteunen van de gezichtscontouren.

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, waaronder volledige en gedeeltelijke kunstgebitten, die op maat worden gemaakt door onze tandprotheticus of tandarts. Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen in de boven- of onderkaak, terwijl een gedeeltelijk kunstgebit ontbrekende tanden of kiezen vervangt en bevestigd kan worden aan de resterende tanden of kiezen met behulp van klemmetjes.

Als u denkt dat u een kunstgebit nodig heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met onze tandarts of tandprotheticus van Mondzorglinie om de mogelijkheden te bespreken en een behandelplan op te stellen dat past bij uw specifieke situatie.

Voordelen kunstgebit

Als een kunstgebit nodig is, kan een tandprotheticus u helpen bij het kiezen van de beste optie voor uw specifieke situatie. Tandprotheticus Dokman is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van kunstgebitten en kan u helpen bij het vinden van het juiste type kunstgebit dat past bij uw behoeften.

Enkele voordelen van een kunstgebit bij Tandprotheticus Dokman zijn:

 1. Op maat gemaakt: Het kunstgebit wordt op maat gemaakt om perfect te passen in uw mond. Hierdoor zit het kunstgebit comfortabel en voelt het natuurlijk aan.

 2. Verbeterde spraak en kauwvermogen: Een kunstgebit kan helpen bij het verbeteren van spraakproblemen en het kauwvermogen, wat het makkelijker maakt om te eten en te spreken.

 3. Verbeterd uiterlijk: Een kunstgebit kan helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van uw gebit en het ondersteunen van uw gezichtscontouren.

 4. Duurzaamheid: Kunstgebitten van Tandprotheticus Dokman worden gemaakt van duurzame materialen en kunnen lang meegaan bij goed onderhoud.

 5. Persoonlijke begeleiding: Tandprotheticus Dokman biedt persoonlijke begeleiding en nazorg om ervoor te zorgen dat uw kunstgebit goed blijft passen en functioneren.

Het is aan te raden om een afspraak te maken met Tandprotheticus Dokman om de mogelijkheden te bespreken en te kijken of een kunstgebit de beste oplossing is voor uw specifieke situatie.

Veel gestelde vragen gebitsprotheses

Het belangrijkste verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit op implantaten is de manier waarop ze in de mond worden bevestigd. Een kunstgebit is een verwijderbare prothese die rust op het tandvlees en soms op klemmetjes op de overgebleven tanden of kiezen. Een klikgebit op implantaten is een vaste prothese die met behulp van implantaten in de kaak wordt verankerd.

Implantaten zijn titanium schroeven die in de kaak worden geplaatst en dienen als kunstmatige tandwortels. Op deze implantaten kan een klikgebit worden bevestigd, wat zorgt voor een stevige en stabiele oplossing. Een klikgebit op implantaten kan op verschillende manieren worden bevestigd, zoals met drukknoppen of een staafconstructie.

Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van een kunstgebit:

 1. Poets dagelijks je kunstgebit: Net als bij natuurlijke tanden is het belangrijk om je kunstgebit dagelijks te poetsen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en water, geen tandpasta.

 2. Reinig je kunstgebit met een speciaal reinigingsmiddel: Er zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor kunstgebitten. Volg de instructies op de verpakking en vermijd het gebruik van bleekmiddelen of schurende producten.

 3. Laat je kunstgebit regelmatig controleren: Het is belangrijk om je kunstgebit minstens één keer per jaar te laten controleren door een tandarts of tandprotheticus. Zo kunnen eventuele beschadigingen of problemen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen.

 4. Verwijder je kunstgebit ’s nachts: Het is goed om je kunstgebit ’s nachts uit te doen, zodat het tandvlees en de mond kunnen rusten en herstellen. Bewaar je kunstgebit in een speciale reinigingsoplossing of water.

 5. Vermijd het gebruik van hete vloeistoffen: Hete vloeistoffen zoals thee en koffie kunnen het kunstgebit vervormen, dus vermijd het drinken van hete vloeistoffen terwijl je het kunstgebit draagt.

 6. Let op voedselkeuze: Bij het eten van harde of kleverige voedingsmiddelen kan het kunstgebit beschadigen of loskomen. Probeer daarom harde of kleverige voedingsmiddelen te vermijden of te snijden in kleine stukjes.

Door deze tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je kunstgebit goed onderhouden blijft en dat je mondgezondheid optimaal blijft.

Ja, bij tandprotheticus Dokman kun je terecht voor het repareren van je kunstgebit. Als er een scheur in je kunstgebit zit, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te voorkomen en om het comfort van je kunstgebit te herstellen.

Je kunt een afspraak maken bij tandprotheticus Dokman en je kunstgebit meenemen naar de praktijk. Afhankelijk van de ernst van de schade kan het kunstgebit ter plekke worden gerepareerd of kan het worden opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium voor reparatie.

Als het kunstgebit niet meer te repareren is of als het aan vervanging toe is, zal tandprotheticus Dokman dit met je bespreken en je adviseren over de beste optie voor jouw specifieke situatie.

Bent u tevreden of juist niet? Neem dan contact met ons op. 

Menu

Mondzorg Linie | Website door Irmedia