Algemene tandheelkunde

Voor een levenslange gezonde mond

Algemene tandheelkunde / periodieke controle

Algemene tandheelkunde verwijst naar de basis tandheelkundige zorg die gericht is op het behoud van de mondgezondheid en het voorkomen en behandelen van tandheelkundige problemen.

Algemene tandheelkunde is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde mond en een mooie glimlach. Het is belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken en een goede mondhygiëne te handhaven om tandheelkundige problemen te voorkomen.

De tandarts in Gorinchem

Mondzorglinie in Gorinchem is gespecialiseerd in algemene tandheelkundige behandelingen en heeft ruimte voor nieuwe patiënten. U kunt bij ons op korte termijn een afspraak maken. Voor iedere behandeling nemen wij ruim de tijd. Bij Mondzorglinie staan onze tandartsen, mondhygiënisten en preventie assistenten voor u klaar. Indien gewenst ziet u bij ons altijd een vaste tandarts bij wie u terecht kunt. Voor het maken van een afspraak of het inschrijven bij onze praktijk kunt u contact op nemen via ons contactformulier of inschrijfformulier. 

Hoe vaak op controle afspraak?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om elke zes maanden een periodieke controleafspraak te maken bij de tandarts. Tijdens deze afspraak zal de tandarts uw mond grondig onderzoeken om eventuele tandheelkundige problemen vroegtijdig op te sporen. Dit omvat het controleren op gaatjes, tandvleesaandoeningen, mondinfecties en eventuele andere mondproblemen.

Als u een verhoogd risico heeft op tandheelkundige problemen, zoals bijvoorbeeld bij parodontitis of een slechte mondhygiëne, kan uw tandarts u aanbevelen om vaker op controle te komen. Aan de andere kant, als u geen specifieke tandheelkundige problemen hebt en een goede mondhygiëne hebt, kan uw tandarts u aanbevelen om minder vaak op controle te komen, bijvoorbeeld eens per jaar.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is en dat de frequentie van periodieke controleafspraken kan variëren op basis van individuele tandheelkundige behoeften en risicofactoren. Het is daarom het beste om uw tandarts te raadplegen om te bepalen hoe vaak u een periodieke controleafspraak moet maken.

Controle door de tandarts

Tijdens een periodieke controle bij de tandarts worden verschillende aspecten van uw mondgezondheid onderzocht. Hier is een overzicht van wat er over het algemeen wordt gedaan tijdens een periodieke controleafspraak:

 1. Mondonderzoek: de tandarts zal uw mond en tanden onderzoeken om te kijken naar tekenen van tandbederf, tandvleesaandoeningen, infecties, abnormale groei van weefsel en andere problemen.

 2. Tandreiniging: tijdens het onderzoek zal de tandarts ook uw tanden schoonmaken en tandsteen en plaque verwijderen. Dit is een belangrijke stap om tandvleesaandoeningen en andere tandheelkundige problemen te voorkomen.

 3. Controle op tandheelkundige apparatuur: als u een beugel, tandheelkundige kroon of een ander soort tandheelkundig apparaat hebt, zal de tandarts deze controleren om te kijken of er reparaties of aanpassingen nodig zijn.

 4. Beoordeling van uw mondhygiëne: de tandarts zal uw mondhygiëne beoordelen en u adviseren over de juiste manier van tandenpoetsen, flossen en het gebruik van mondwater.

 5. Bespreking van eventuele tandheelkundige problemen: als er tijdens de controle problemen worden ontdekt, zal de tandarts deze met u bespreken en een behandelplan voorstellen om de problemen op te lossen.

 6. Röntgenfoto’s: afhankelijk van uw tandheelkundige geschiedenis en specifieke behoeften, kan de tandarts ook röntgenfoto’s maken om een beter beeld te krijgen van uw tanden en kaak.

Veel gestelde vragen periodieke controle

Indien u nog niet naar de tandarts bent geweest adviseren wij u om een controle afspraak te maken. Een controle afspraak is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde mond en mooie glimlach. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen via (tel) of via info@mondzorglinie.nl

Algemene tandheelkunde verwijst naar de basis tandheelkundige zorg die gericht is op het behoud van de mondgezondheid en het voorkomen en behandelen van tandheelkundige problemen. Dit omvat onder andere:

 1. Periodieke controle: regelmatige onderzoeken van de mond, tanden en tandvlees om tandheelkundige problemen vroegtijdig op te sporen.

 2. Tandsteen verwijderen: het verwijderen van tandsteen, plaque en andere tandheelkundige afzettingen om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 3. Vullingen: het vullen van gaatjes in tanden om tandbederf te behandelen.

 4. Extracties: het verwijderen van tanden die niet meer te redden zijn.

 5. Wortelkanaalbehandelingen: het behandelen van geïnfecteerde tandzenuwen om tanden te behouden.

 6. Tandvleesbehandelingen: behandelingen voor tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis.

 7. Mondhygiëne advies: instructies en advies over het poetsen, flossen en spoelen van de mond om de mondgezondheid te behouden.

Röntgenfoto’s worden vaak gemaakt tijdens een periodieke controleafspraak omdat ze de tandarts helpen bij het opsporen van tandheelkundige problemen die niet met het blote oog zichtbaar zijn, zoals gaatjes tussen de tanden, tandbederf onder de vullingen, botverlies rond de tanden, enzovoort.

Tijdens een röntgenonderzoek worden beelden gemaakt van de tanden en kiezen, evenals van de omliggende botstructuren, die de tandarts kunnen helpen bij het diagnosticeren van tandheelkundige problemen die anders onopgemerkt zouden blijven. Röntgenfoto’s kunnen bijvoorbeeld helpen bij de diagnose van cariës, abcessen, cysten, tumoren, wortelresorptie, enzovoort.

Het maken van röntgenfoto’s is ook belangrijk voor het bepalen van de beste behandelingsopties voor tandheelkundige problemen. Met behulp van röntgenfoto’s kan de tandarts de ernst van een tandheelkundig probleem bepalen en de juiste behandeling aanbevelen.

Hoewel het maken van röntgenfoto’s tijdens een periodieke controleafspraak meestal niet altijd nodig is, kan het wel nodig zijn als de tandarts een probleem vermoedt of als u een verhoogd risico heeft op tandheelkundige problemen. De frequentie van het maken van röntgenfoto’s varieert afhankelijk van individuele tandheelkundige behoeften en risicofactoren, en uw tandarts kan u adviseren over hoe vaak u röntgenfoto’s moet laten maken.

Bent u tevreden of juist niet? Neem dan contact met ons op. 

Menu

Mondzorg Linie | Website door Irmedia